3D Touch stöd till Android

Det verkar som att Android kommer få stöd för tryckkänsliga skärmar motsvarande Apples 3D Touch. I vanlig ordning har den senaste previewn av Android N blivit grundligt undersökt, inklusive den nya funktionen att kunna ge välja specifika funktioner vid start av en app. Det här finns redan i senaste iOS och Iphone, exempelvis kan du då istället för att bara starta Instagram till ditt flöde välja att direkt gå till att posta ett nytt foto. Sättet att nå den lilla menyn i iOS är att trycka lite hårdare på ikonen.

bland Androidtelefoner finns det bara någon enstaka modell som gör skillnad på hur hårt du trycker men nu bygger Google alltså in stöd för det och vi kan nog vänta oss åtminstone några fler modeller som stödjer funktionen. Jag vet ärligt talat inte om jag tycker det är en så himla bra idé dock. För det första, när inte alla telefoner stödjer det så betyder det att utvecklarna inte kan räkna med att du kan använda det och då får de svårt att bygga in det på ett meningsfullt sätt.. Det finns också något djupt ointuitivt i hela funktionen. Android har sedan länge använt “lång-tryck” på vissa ställen i systemet men det har successivt använts mindre och mindre just för att det är omöjligt att på förhand avgöra vilka objekt du kan interagera med på det sättet. Man får helt enkelt bara prova om något händer vilket är ett mindre lyckat gränssnitt. Jag var rätt skeptisk när det kom till iOS och är inte mindre skeptisk nu. Däremot ser jag en poäng i att som The Verge påpekar, undvika en fragmentering längre fram, om tillverkare istället fått hitta på egna versioner för att få till det kan det göra det ännu värre.

Så det kanske är bästa lösningen ändå. Ett exempel på en funktion du faktiskt kan testa redan nu på Android är i instagram. Öppna valfri rutvy (dina egna bilder till exempel) och håll in över en bild, som då förhandsvisas. I iOS är det här en 3D Touch funktion, än så länge i Android är det lågtryck – oavsett är det hopplöst undangömt.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*