Iphone

Antiklimax i fallet mellan Apple och FBI

Det blev ett lite snöpligt slut på hela FBI mot Apple affären (har du missat kan du läsa här). FBI har nämligen lagt ned rättsfallet som syftade till att tvinga in Apple i fållan. Anledningen, de har med hjälp av en tredje part lyckats få ut datat från telefonen.

Mer än så vet vi egentligen inte, vilket såklart leder till spekulationsbonanza och jag tänkte bidra. Teknikpressen är lite färgade här men få förståsigpåare och juridiskt bevandrade verkar ha trott att FBI hade någon större chans att vinna, en förlust hade ju inte gett det prejudikat vi är många som tror man sökte så det kan ha varit en del. Istället blev det här något av en smäll mot Apple som talat sig varma kring säkerhet och integritet. Det finns alltså någon brist som kan nyttjas för att komma över användarens data, men vi får inte veta hur vilket betyder att Apple kommer ha svårt att säga “nu är det löst”. Samtidigt bevarar det här status quo, flera instanser från lokal polis till federala myndigheter har fortfarande högar med telefoner där de vill ha hjälp. Apple har klarlagt att de tänker fortsätta säga nej (om det inte finns en aktuell Icloud backup förstås, den ger de gärna ut och är åtminstone än så länge okrypterad) samt att ambitionen är att säkra upp fler tjänster framöver. Så förr eller senare står vi nog här igen med samma frågeställning, eller en utökad som närmar sig knäckfrågan – får teknikföretag bygga produkter där de inte kan gå myndigheter till mötes vid husransakan m.m.

För mig känns det fortfarande rätt klart, kryptering finns och kommer fortsätta finnas. Frågan är om det bara är bad-guys som kommer använda den medan vi övriga går runt med inbyggda säkerhetsbrister (som självklart kommer nyttjas även av icke-myndigheter, eller myndigheter i länder som är mer tveksamma i sin hållning till mänskliga rättigheter) eller om vi också får tillgång. Det finns kloka argument åt bägge håll, men ett jag inte köper är dock hela “going dark” resonemanget att vi just nu med kryptering har hemligheter på ett sätt som aldrig förr. Myndigheter har bättre möjligheter än någonsin att genomföra vanliga polisiära aktiviteter och på så vis ta reda på mer om en person, genom sociala medier, alla enheter och siter vi matar med data löpande. Aldrig förr har det funnits en sådan tillgång på information om en person. Att det vi tidigare viskat som hemlisar nu skrivs i en krypterad app ändrar inte det.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*