Apple släpper nytt

En liiiten söt Iphone. Eller i ärlighetens namn är den ju lika stor som Iphone var fram till ganska nyss när den helt plötsligt blev större. Igår var det Cirkus Apple och vi fick se en ny Iphone och en ny Ipad Pro och så lite iOS. Dessutom bjöd Tim Cook på en del om det pågående tvisten med FBI (läs mer här om du är nyfiken) men i ganska svepande ordalag, det var nog bra att det inte blev någon större punkt på agendan.

Inga direkta överraskningar utan det mesta följde det rykten redan berättat för oss.
Det mest intressanta tycker jag var just Iphonen som nu kommer i nygammal formfaktor. För att uttrycka sig krasst har nämligen Apple släppt Iphone 5S, fast boostat med specifikationen från en Iphone 6S, vilket faktiskt är rätt fantastiskt. Jag tror den här telefonen och eventuella efterföljare som lyckas hålla 4″ storleken med specifikation bara en generation bakåt kommer sälja, om inte som smör så åtminstone som… Eh margarin (f’låt).

Några anledningar till varför Apple gör det här, vad är marknadsstrategin så att säga.

  • Många föredrar mindre telefoner och sen 6:an överlåter Apple hela den marknaden åt Android (undantaget äldre iPhones). Inte många i Android-lägret har gjort någon approach hitåt heller tyvärr. Sony med sina compact modeller (där jag haft 3an) och Samsung med Alpha har varit närmast men då klart klenare än deras flaggskepp. Senaste av Sonys är lite mer åt det håller.
  • Alla vill inte göra stora investeringar i telefoner, hör och häpna. Och om det är något en ny Iphone inte är så är det billig. Den här lilla rackaren däremot startar på $399 (såååå, 3999 kronor brukar vi väl då landa på med skatt etc). Inte heller gratis och ärligt talat, 16gb är inte en bra idé för de flesta men det är en väg att få in folk i ekosystemet som inte är redo att slänga 6-8000 på en mobil.
  • Företag, och den här är tung. Räkna med att det här blir en av standard jobblurarna när arbetsplatser ska köpa in X antal tusen stycken. Personligen skulle jag undvika företag med den typen av utrustningspolicys men helt ovanligt är det ju inte.
  • Nya marknader. Apple vill ha en del av kakan i växande marknader som Indien och Kina.Överlag ett kul men icke-revolutionerande släpp. Det blir nog Android för mig ändå men kul att se lite variation! Lite orolig skulle jag dock vara över batteritiden om jag var spekulant. Iphone 6S är ju inte direkt känd för bra batteri och nu ska samma hårdvara snurra under än mindre skärm?Till slut måste jag bara säga att tjuvnypen mot Microsoft och Android kändes hopplöst barnsliga. Även i de fall jag håller med Apple blev osakligheten och tonen bara sorglig i min bok.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*