Samma fast olika

Dela! Men var?

För himla länge sedan påbörjade jag ett inlägg om fragmentering i sociala medier. Lite oklart varför jag kallade det just fragmentering men okej. Det hela kom sig av en diskussion kring hur jag och några vänner använde olika sociala medier. Idag läste jag en artikel på ämnet att det var långt ifrån ovanligt med flera olika “personligheter” med olika syften och kontexter.

Jag tycker det är intressant just hur vi hanterar våra olika konton så jag tänkte gå igenom mina även om jag faktiskt genomgått/går en viss utsuddning av tidigare skarpa gränser.

Facebook

Vid en tidpunkt var Facebook min “privata” kanal, jag delade bilder eller tankar med en vänlista där jag försökte tillämpa någon typ av separation mot kollegor samt till viss del familj och dessutom strävade efter att den skulle innehålla just vänner (inte avlägset bekanta, mellanstadie-vänner etc.). Det är fortfarande relativt få av mina kollegor jag är ansluten till på fb men det blir stadigt fler, jag säger ja till alla requests där jag faktiskt vet vem personen är och det där med att hålla på med listor har jag i princip lagt ner helt. I takt med att det ändrats har jag också tagit bort en del tidigare delningar och vad jag lägger ut har anpassats till att vara lite mer tillrättalagt och, i ärlighetens namn, mer self-promotion.

Du ser sannolikt inte var jag var på middag eller med vem, däremot kan du hitta senaste klippet från min medverkan i Aftonbladets webbtv. På många sätt ger det nog mindre att vara vän med mig på fb nu, jag har blivit en leecher som läser ibland, skickar några tummar och postar reklam.

Twitter

Här undrar jag om jag ens bestämt mig för vilken profil jag vill hålla, jag har också generellt varit alldeles alldeles för passiv. Jag är absolut publik, med viss ambition att saker ska kunna få en spridning (om än obetydlig) så jag använder hashtags, kommenterar saker som händer just nu eller något jag läst. Här delar jag lite fler artiklar, retweetar och kommer med random kommentarer. Egentligen trivs jag rätt bra på twitter och upplever att min feed i mångt och mycket ger mig mer intressanta inspel än facebook så att jag inte lagt mer tid här tidigare är rätt märkligt. Bättring framöver!

Instagram

Periodvis en stooor tidsslukare. Ser i princip varje bild i min feed som är en blandning av nära vänner, bekanta, någon enstaka publik person (det lät väl bättre än att jag följer kändisar) och en del företag. Det här gör att jag kan bli ganska gnällig och särskilt företag/organisationer som plötsligt postar fem inlägg på rad lever farligt. Försöker hålla mig aktiv och även lägga ut bilder tämligen regelbundet men tycker det är svårt utan att trilla in i för många klyschiga mat, träning, ointressant reflektion-bilder. Dessutom har jag fasligt svårt att få med personer i mina bilder, oklart varför men både jag själv, sambon och mina vänner lyser med sin relativa frånvaro – jobbar på det!

@etysen på Instagram
@etysen på Instagram

Kontexten blir avgörande

Tidigare har jag också postat på Google+, Path, Ello, Buzz för att bara nämna några men inget har nått någon typ av nivå där jag ser det som att jag hade en “personlighet” där. Idag är det helt klart på instagram följare kan få den i mitt tycke mest kompletta bilden av mig men det har alltså ändrats med tiden (i början hade jag exempelvis privat konto). Vet också att många har flera instagramkonton, både öppna och låsta. Där någonstans börjar det bli för mycket för mig. Jag hoppar glatt mellan tjänster och låter dessa fylla olika funktioner men att ha flera av samma, pust! Det som blir tydligt för mig är att kontexten blir otroligt styrande för hur jag uttrycker mig, vad jag pratar om och med vem. Precis som företag i sin kommunikation förhoppningsvis anpassar sig efter kanal och vilka följare dom har där så har jag olika ton på olika plattformar. Därför har jag också slutat försöka ersätta Tweetdeck appen som lät mig posta till flera kanaler samtidigt, använder delning instagram till twitter eller fb extremt restriktivt och skriver mina självpromotande inlägg flera gånger i en variant för twitter, en för instagram och en för facebook. Så har det väl å andra sidan alltid varit? Med familjen pratar du annorlunda än på jobbet/skolan, med olika kompisgrupper och så fortsätter det. Utvecklingen må gå snabbt men vår kommunikation är fortfarande i allra högsta grad mänsklig.

Artikeln som fick mig att tänka på det här igen var: Engadget – Multiple online identities

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*