Trello

Få ordning på dina listor med Trello

Första Blogg100-helgen vilket känns som en extra utmaning. Det finns ju så mycket socialiserande som ska hinnas med. Så vad passar då bättre än att skriva om ett verktyg för att få saker gjort? Jag har ganska nyss börjat använda en tjänst som heter Trello och även om idén inte är ny upplever jag att enkelheten gett mig en viss produktivitetboost.

Listor listor listor

Sedan länge är jag en person som gillar att göra listor med saker jag håller på med. Hur har varierat från post-its klistrade på skärmen, digitala dito, ett block på skrivbordet (bra i grunden men tenderar att tillslut ha viktiga saker på sidor långt bak), Excel, Keep och OneNote samt en del andra jag förträngt med tiden. För några månader sedan var jag dessutom på en dragning om Getting Things Done (GTD, är ni listmänniskor så kolla in det!) så nu har mina listor tagit en del inspiration därifrån och jag skriver ner ännu mer bara för att ha huvudet tomt så att säga.

Trello och tavlor

Så till min senaste upptäckt Trello. Om du jobbat med IT är chansen väldigt stor att du varit i kontakt med någon typ av “tavla” (som i ‘board’ i white board, inte konst). Själv hörde jag först om den när vi alla började prata Scrum och agil utveckling men det är möjligt att den använts tidigare, följt av Kanban och andra varianter på samma koncept. Huvudidén är en tavla med kort på som visualiserar statusen på samtliga pågående aktiviteter. Det görs genom att korten flyttas mellan kolumner på tavlan som representerar olika status. En avskalad form kan vara som bilden nedan visar, aktiviteterna tar sig steg för steg från “To-Do”, till “Doing” för att slutligen samlas i “Done”.

Trello tavla
Alla kort till done!

Tavlorna har sen digitaliserats och finns nu som standard i många utvecklingsverktyg och har dessutom börjat tillämpas på andra områden, exempelvis säljverktyget Pipedrive. Just nu har jag fyra olika tavlor aktiva i Trello, en för saker att ordna med i nya lägenheten, en för blogg100 och så två för jobb (ett projekt samt en allmän). Så nu flyttar jag kort hela dagarna!

Hur enkelt kan det bli?

Det finns ett par anledningar till att jag är lite till mig och tycker det här är otroligt enkelt. Till att börja med så är både webb och mobilappen rapp och intuitiv. När en kommit igång med en tavla eller två känns allting påfallande logiskt trots att det går att bygga ut sitt användande med checklistor på korten, kalendervy med mera. Bland sakerna som är enkla och gör det till en vinnare för mig är hur enkelt jag skapar mina kolumner eller listor som det heter i trello. Det gör att jag snabbt och enkelt kan bryta ut ett urval av aktiviteter till exempel med saker jag har för avsikt att lösa under dagen, sen arkiverar jag den listan när jag är klar. Funkar finfint!

Jobba tillsammans

Det går självklart också att köra Trello i team. Det funkar som så att du först skapar en grupp med den eller dem du vill samarbeta med och efter det kan du välja för varje tavla om den ska vara privat eller för teamet. Min sambo är kanske inte riktigt lika såld som jag men att ha en gemensam tavla för lägenheten har funkat väldigt bra. Där har vi “Ideas”, “Yeah let’s do this!”, “Solution?”, “Working on it…” och till slut “Done like bosses!”.

Börja trella!

Om ni precis som jag gillar listor för att hålla ordning på vad ni pysslar med tycker jag ni ska pröva Trello. Kanske märker ni som jag att livet blir lite mer rofyllt när allt inte finns bara i huvudet. www.trello.com och jag kör på gratisvarianten! Vi kan väl dock diskutera vilket verb vi ska använda, inte helt såld på trella.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

2 thoughts on “Få ordning på dina listor med Trello”

  1. Jag har blivit inblandad i några Trello-baserade projekt och också satt upp några egna. Men mitt problem är att jag har svårt för att skapa själva vanan att återvända till Trello och “flytta kort” regelbundet. Ofta lägger jag mycket krut i början och sen svävar jag iväg i mitt vanliga ostrukturerade jag. Några tips för att fortsätta trella när jag väl satt upp ett projekt?

    1. Bra fråga! För mig handlar det nog främst om två saker, det ena är att jag verkligen gillar listor så det finns ett driv där. Det andra är mer konkret, genom att bestämma mig för att allt ska in, så fort som möjligt från att jag kommer på att något ska göras, därför startar jag appen ofta. Lånat från ‘GTD’: skriv ner alla to-dos direkt och med tillräckliga detaljer för att veta vad nästa steg är. Då är det lätt att starta aktiviteten och listan blir ett stöd istället för belastning. Undantaget är aktiviteter som tar mindre än två (isch) minuter som du istället i möjligaste mån gör direkt. Men det handlar nog mycket om vana eller att få lite rull så att säga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*