Microsoft som tjänstebolag

I maj skrev jag ett inlägg som redan nu känns hopplöst oinsatt. Jag köpte ny dator och det blev (igen) en windowsmaskin trots att jag suktat på en Mac sen… 2010 när jag skaffade min Mac mini.
Det som fällde avgörandet var helt enkelt att jag inte kunde tänka mig att gå tillbaka till Office 2011 och det kändes som att Microsoft tänkte fortsätta behandla alla andra plattformar som styvsyskon.

Snabbspola till idag. Office för Mac är uppdaterat, samma sak med Android som helt plötsligt har riktigt kompetenta Microsoft appar, dessutom har MS på serversidan riktigt tvärvänt och flera andra mjukvaror som tidigare bara funnits till Windows server ska släppas till Linux (SQL Server till exempel). Det här är superintressant för det visar att Microsoft ser sin framtid som ett bolag som i första hand erbjuder mjukvara, plattformen är mindre viktig. Det här är väldigt 2016 :) Tanken är att det är positivt ju fler som använder deras mjukvara och att fler kommer göra det om den går att köra i fler miljöer.

För inte alltför länge sedan var Windows kassakon som skulle skyddas, men med en obefintlig (nåja) marknadsandel på mobilsidan och en stark Bring-Your-Own-Device kultur på allt fler företag, en sjunkande PC marknad globalt…det är inte i en PC plattform morgondagens pengar finns. Kul att Microsoft insett det och positionerar sig därefter, det kanske blir en Mac nästa gång då!

P.S.

Är man snäll kan man se det som att det var exakt det här jag pekade på i maj när jag sa att mjukvara är viktigare än plattformen. Jag tänkte bara inte hela vägen ;)

D.S.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*