At-sign_evolution/Wikicommons

Några tankar om e-post

Mannen som skapade e-posten, Ray Tomlinson, har gått bort. Det var han som gav oss de personliga @-adresserna som gör att vi kan skicka våra meddelanden till en person och inte bara till en specifik dator eller för den delen inom en host (ja ursäkta anglicismen men värd låter inte bra). Det kanske finns andra som liksom jag aldrig riktigt funderat över tecknets ursprung, för @ användes redan innan e-posten, det här insåg jag handlandes frukt i Kalifornien som var märkt med priset @ $1.20  (minns inte om det var äpplen eller vad det nu var) och mycket riktigt kunde Wikipedia glatt berätta för mig att @ kommer från franskans a’ och även i Sverige använts som @ pris. Stickspår, tillbaka till den idag kanske vanligare användningen som avskiljare mellan användarnamn och domän.

Tomlinson föreslog @ fick snurr (höhö) på det där med e-post på 70-talet men senare under 80-talet tog det fart ordentligt med persondatorn som en av pådrivarna. Intressant att tänka på hur snabbt det har gått från pionjär till att många sitter med ett flertal adresser i olika klienter och tjänster. Bara en sån sak som webbmail! Han gav en viktig grundbult för vår kommunikation, helt klart!

Sen dess är vi nog många som har en lite kluven inställning till e-posten. Självklart är det på många sätt otroligt smidigt att kunna skicka brev digitalt, som levereras på ett ögonblick oavsett om det är till en enskild person, grupp personer eller en funktionsbrevlåda (kundtjänst eller vad det nu må vara). Men vi har alla någon gång helt tappat kontrollen och vaknat upp med antalet olästa mail långt högre än vad som är hälsosamt, många känner nog också igen kollegan som tycker att ett skickat mail är samma sak som en överenskommelse (ofta som betyder att du ska göra något, inte hen). Strategierna för att nå “inbox zero” är många och Googlar du kan du prova nya taktiker varje dag så länge som du vill.

Själv har jag aldrig lyckats använda mailen som en To-Do trots min fäbless för listor (som jag pratade om i Trello-inlägget), jag behöver mina aktiviteter någon annanstans även om jag vet att många jobbar så. Jag använder också mycket hellre “enklare” kommunikationsverktyg i gruppdiskussioner eller löpande samtal. Då tänker jag framförallt på tjänster som Facebook Messenger, Slack (ny favorit i vårt team på jobbet), WhatsApp osv. Det är både för att jag tycker det är enklare men minst lika mycket för att många tycker mail är förvånansvärt svårt. De kollar inte mailen löpande, förstår inte principer som kopia eller allas vår favorit – svara alla.

Så idag skickar jag en tanke till skaparen av ett (eller iallafall förutsättningarna för ett) förträffligt verktyg som jag ofta tycker används till fel saker. för mig är mail sällan en bra ersättare till ett samtal men ypperligt för icke-tidskritisk, detaljerad dokumentation. Ska du ge någon ett OCR-nummer blir det jobbigt att ringa, ska ni från blankt papper sju personer försöka bestämma vad ni ska äta till middag ikväll så maila inte (om du nu inte vill bestämma/lösa det själv då kan det vara en bra idé)

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

One thought on “Några tankar om e-post”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*