På vägen mot självkörande bilar

Jag äger ingen bil och har inte gjort det så långa perioder av mitt liv tidigare heller. Men det finns ju tillfällen då det är oerhört smidigt att kunna styra sitt resande helt själv så jag har gått med i en bilpool. Efter en del jämförande fram och tillbaka blev det Sunfleet, mest för att de har ett så stort utbud av biltyper, från rätt små personbilar till skåpbilar osv. Att bara ha tillgång till Smart Cars exempelvis som Car2Go kör passar inte mitt nyttjande helt enkelt. Utöver att Sunfleet appen är något av det sämsta jag varit med om i appväg (överdriver ingenstans, buggig och med logiska lösningar som att du trycker bakåt för att gå vidare med en bokning) så har jag varit riktigt nöjd. Det betyder också att jag kör relativt nya bilar och det har ju hänt saker sen jag ägde bil sist.

Idag upptäckte jag något som heter “Road Sign Information” eller på svenska Trafikskyltsinformation. Det är en funktion som försöker identifiera vilka vägskyltar bilen passerat och visar dessa på instrumentbrädan, hastighetsbegränsning till exempel eller om motorväg slutar. Funktionen är inte 100% men funkar faktiskt rätt bra – fiffigt!

Under samma resa pratade vi självkörande bilar och det slog mig att det kanske kunde vara en idé med ett mellansteg. Vi har nog en bit kvar till självkörande bilar här i Sverige men vad sägs om en version som läser av hastighetsbegränsningar och sätter det som maxfart i utbytte mot en lägre försäkringspremie exempelvis? Kanske med ett skatteincitament också, olyckor är långt ifrån gratis för samhället. Jag vet, många bilägare tänker att jag är galen just nu, vem följer hastighetsbegränsningarna? Det är något av min poäng, trafikverket vet att alla kör lite för fort och sätter begränsningarna därefter, om vi vill få upp hastighetsbegränsningarna till när vi har de där självkörande bilarna behöver vi kanske börja följa reglerna innan så trafikverket kan justera upp farten? Ja, jag är optimist men någonstans måste samhällsförändringen starta :)

Mindre människor bakom ratten, mindre enskilt bilägande, högre hastigheter. Inte ett helt dumt recept för en framtid med bättre miljö, enklare parkering, snabbare transporter och lägre kostnader för trafiksäkerhet eller olyckor.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*