Rättvis splitt av notan

EquiTable, it's funny because it's real

Om det är något som roat amerikanska vänner på besök i Stockholm är det svenskars benägenhet att dela restaurangnotor rättvist. Det roliga är att nästan alla svenskar glatt håller med om att det är lite pinsamt och jobbigt och helst ska det ju bara lösa sig av sig själv. Ändå görs det frekvent. Jag har själv delat oräkneliga slippar ner på nivåer där miniräknaren är ett absolut måste, dessutom får jag bara av att skriva det här en stark vilja att påpeka att det i grupper faktiskt ofta konsumeras för väldigt olika belopp. Helt sant! Att bara dela rakt av är sällan gynnsamt för den som inte äter kött eller inte dricker alkohol till exempel. Även då önskar jag ju att vi kan göra ett kort överslag bara och lämna mobilerna i fickan, men men det är bara jag.

En annan variant jag läst om har en liten annorlunda approach. En app som splittar notan åt dig efter att du gett ett par grundförutsättningar. Den delar notan rättvist ur ett annat perspektiv, nämligen statistik utifrån kön och etnisk bakgrund*. Statistiken är från USA och således inte direkt tillämpbar hos oss i Sverige men ändå ett mycket intressant tankeexperiment (appen är nämligen fortfarande under utveckling). Att dela en nota rättvist mellan en vit man och en vit kvinna för att ta ett enkelt exempel bör inte vara 50/50 då vi redan från början har ett lönegap (kvinnor tjänar omkring 17% mindre i genomsnitt, sbc). Du kan också välja att argumentera emot appen och får då det statistiska underlaget tillsammans med en del roliga kommentarer presenterat för dig. Läs mer om det här mycket intressanta konceptet och se deras roliga presentation direkt hos EquiTable, eller där jag snubblade över det hos Gadgette. :-)

Jag känner flera som på olika sätt experimenterat med liknande tankar och lösningar inom sin familjeekonomi, men då oftare med ren hänsyn till inkomst oavsett om det är ett förhållande som bekräftar, motverkar eller ligger helt utanför normen. Det kanske går att tillämpa på hushållets hela budget, vem utvecklar den appen?

 

*jag vet inte om jag tycker det är rätt uttryckt men att översätta “race” är inte snutet ur näsan, om någon med tf. har ett bättre ordval lyssnar jag gärna.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*