PlayStation Controller

Chocken! Sexuella trakasserier får kvinnor att sluta spela

Läste just en artikel som är så väntad men ändå precis lika sorglig. Forskning har visat att det finns två typer av “trash talk” som är vanligt förekommande i onlinespelandets värld. Den första typen är något jag upplever och ser hela tiden när jag spelar online, det är allmänt otrevliga kommentarer gällande hur duktiga andra spelare är, random oförskämdheter och svordomar. Personligen tycker jag det här är rätt trist och gör att jag generellt spelar utan att använda röstkommunikationen, skulle också säga att det är det som förändrats mest från när jag började spela. I och med att fler och fler spel hade stöd för mikrofon och röstmeddelanden blev tonen hårdare från vissa som dränkte ut övriga samtal, det här har också i stort spillt över på textkommunikationen som blivit nästan lika ointressant.

Men det finns en typ till, som så vitt jag kan minnas aldrig vänts mot mig. Det är de kommentarerna som istället för att i största allmänhet handla om att övriga suger riktar in sig specifikt på personen, vem den är. De här kommentarerna är av förklarliga skäl svårare att ignorera, det är ju personligt. Som av händelse så riktar den här typen av trakasserier också in sig på minoriteter vilket bland annat i spelvärlden innebär kvinnor. Grova personangrepp och hot är vardagsmat för många kvinnliga gamers vilket också leder till att många slutar/funderar på att sluta, eller för den delen gör precis som jag och stänger av kommunikationerna. Utöver att det såklart är en sorglig bild av vårt samhälle och att alla, oavsett kön, läggning, religion, härkomst såklart borde få spela på samma villkor, är det en sak som blir riktigt destruktivt här. Oavsett om kvinnorna väljer att sluta spela, stänger av kommunikationen (generellt är det tvåvägs eller inte alls) eller helt enkelt gömmer sig bakom könsneutrala alias och avatarer är en av de tydligaste effekterna att spelbolagen tror att kvinnor är mindre intresserade av deras spel – vad tror vi då händer med spelen och miljön spelarna rör sig i? Som någon som generellt har en hel del invändningar mot det vi betraktar som “manligt” och del i mansrollen gör det här att även jag får sämre spel, för att inte tala om kloka spelföretag jag kan stödja. Vilken upplevelse ska kommande VR-spel leverera, en anpassad efter arga män eller en som faktiskt inkluderar oss alla? Det gäller att vi lyckas vända det här för annars kommer jag kanske få nöja mig med att spela single player sportspel vad det lider (fatta privilegiet när det är det jag kan oroa mig för, när andra blir bortskrämda från att spela över huvud taget!).

Artikeln jag läste, med fulla källhänvisningar till ett par olika forskningsrapporter hittar du här hos Gadgette.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*