Sluta ge mig saker “gratis”

There’s no such thing as a free lunch brukar det heta, vilket även är fallet när din mobiloperatör vill ge dig gratis saker. Det här är inte helt nytt och brukar komma i två former (tre om vi räknar med subventioner av telefoner genom abonnemang men det är inte vad jag tänkte på här).
Antingen så får du ett abonnemang hos en tjänst inkluderad, exempelvis Spotify Premium om du tecknar X antal månader med Telia. Självklart kan vi inte stoppa företag från den typen av samarbeten men kom inte och försök tala om för mig att det inte strular lite med konkurrensen. Det blir inte endast vilken tjänst som är bäst för mig som avgör mitt val. När vi får något inkluderat är det troligare att vi använder det, vi har ju redan betalat för det.
Den andra typen är i mitt tycke långt mer problematisk. Det är när operatörer inte tar betalt för viss data, till exempel 3 där du fritt får strömma musik. Ja alltså förutsatt att du gör det genom någon av de anslutna tjänsterna. Vi har ju redan pratat om nätneutralitet, vilket är exakt vad det här går emot. 3 har här tagit på sig att definiera vad en musikströmmningstjänst är och vilka som inkluderas. Det finns både direkta och mer långsiktiga risker men min främsta invändning är att det här är ett mycket tydligt steg mot att operatörer tar betalt av företag för att leverera deras tjänster till dig. Det här är verkligen som talesättet om att kissa i sängen, just nu blir det varmt men i längden blir det kallt och blött. Eller i det här fallet, just nu är det grymt med data jag inte måste betala för men i längden finns det stora risker att vi får betala mer för ett minskat och relativt onyanserat utbud. Våra operatörer borde helt enkelt hålla sig ifrån att leka innehållsleverantör.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*