Telia ställer sig i samma skamvrå som 3

Någon på Telia läser tydligen inte min blogg (upprörande, jag vet). För inte så länge sedan förklarade jag ju med all önskvärd tydlighet att det där med att ge vissa tjänster “gratis”, alltså att din datakvot inte går åt, är rent ut sagt dumt och korkat. Då gällde det 3 som ger fri data så länge du strömmar musik, ja och använder deras utvalda tjänster förstås.

Nu har Telia tänkt att inte ska väl de vara sämre utan nu räknas inte din datakvot om du spenderar din tid på någon av tjänsterna Facebook, Instagram, Twitter, Facebook Messenger, WhatsApp och Kik. Blir so obeskrivligt trött på att de inte inser att det här dödar nätneutraliteten och hämmar innovation. Alternativt inser det men hoppas att Telia framöver ska kunna ta betalt av innehållsleverantörerna (något i princip världens alla operatörer hemskt gärna vill). Vill påpeka också att fyra av de här tjänsterna ägs av Facebook, som tjänar rätt grova pengar på att sälja uppgifter om sina användare genom sitt annonsnätverk. Kan inte se det på något annat sätt än att Telia här säljer sina kunder rätt upp och ner. Men, värre blir det. Det här görs i en kampanj tillsammans med Friends, mot näthat. WTF tänkte man med där? Facebook är ett företag som om och om igen visar sig vara väldigt dåliga på att hjälpa/stötta utsatta människor men toppen på att upprätthålla en rätt sunkig kvinnosyn och amerikansk konservativ moral.

Sjukt snedsteg Telia och Friends.

*Update*

Men herregud Telia, stå i alla fall för att ni struntar i nätneutralitet.  “vi gör ingen prioritering av trafik eller någon typ av blockering, därför menar vi att det inte står i konflikt med nätneutraliteten.”. Jomen se det gör ni ju, ni prioriterar att inte ta betalt för viss data, hur skulle det inte kunna vara en prioritering?!

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*