>Testversion av Opera 10 släppt

>

Webbläsaren Opera finns nu att ladda ner i Beta av version 10.

Efter att ha testat några dagar kan jag bara konstatera att den är en trevlig bekantskap, utan att blåsa mig av stolen på något sätt.

Bland trevliga funktioner vill jag gärna nämna “SpeedDial”, som mest av allt kan liknas vid en uppsättning bokmärken du får presenterat för dig i små Thumbnails (jag vägrar, vägrar, vägrar kalla det tumnaglar som låter så larvigt). Påminner lite om Chromes variant som visar de sidor du besökt mest, men här får du välja vad som ska visas. Funktionen är inte ny men har slipats lite, bland annat kan du nu välja bakgrund och hur många länkar som ska visas. Snyggt sa Bill, och smidigt sa Bull.

En annan snygg funktion, även om den praktiska funktionen kanske kan ifrågasättas, är att kunna vissa dina tabbar som miniatyrer istället för bara text. Snyggt på min stora skärm hemma, lite för platskrävande på laptopen. Håller man musen över någon av tabbarna visas just den fliken i miniatyr (oavsett text eller bildflikar).

Det jag gillar mest är gränssnittet, som väl alltid är något av en smakfråga visserligen. Det är stilrent, anpassningsbart, logiskt och lättanvänt. Kul att se en webbläsare som inte bara tittar på vad andra gör.

Något jag tycker borde kopieras av fler är Firefox “huvudlösenord”.
Jag är helt enkelt inte sugen på att spara alla mina lösenord, mail etcetera. i en webbläsare som inte på något sätt kontrollerar att det faktiskt är jag som sitter där. Hur säker firefox förvaring av sparade lösen faktiskt är överlåter jag åt andra att undersöka. Det viktiga för mig är att inte “kreti och pleti” kan få åtkomst till allt jag gör utan den ringaste kunskap utan bara genom fysisk tillgång till min dator.

Den funktionen Opera själva promotar hårdast är något de kallar “Turbo”.
Tanken är ganska enkel, sitter du på en långsam uppkoppling aktiverar du Turbo och då ska det..ja ni gissade rätt: Gå snabbare.

Det hela fungerar genom att all trafik då går via en proxy som komprimerar ihop det hela.
Eftersom min telefon som vi alla vet har tagit permanent semester har jag inte haft någon långsam uppkoppling att boosta så jag litar på “Datormagazin”.
Utdrag ur artikel:
“Vi testade Opera Turbo genom att använda en mobiltelefon som modem i en bärbar dator. Telefonen anslöts till datorn via Bluetooth.

Utan Turbo gick det oerhört långsamt, men när vi aktiverade funktionen förbättrades laddningstiderna markant. Vi tappar dock en del detaljkvalitet i bilder. Även om det går snabbare att surfa med Turbo, har vi svårt att hålla med Opera som uppger att Turboläget ger användaren bredbandliknande hastighet över en uppringd anslutning.”

Sammanfattningsvis är Opera helt klart trevlig! Jag saknar funktionen Huvudlösenord men utöver det så har vi ett snyggt och cleant gränssnitt, snabba laddningstider (uppstart, flikhoppande m.m.). Som vanligt finns det vissa hemsidor som absolut bara tänker fungera med IE men utöver det verkar den hålla sig till standard och renderar rätt. Swedbanks internettjänst ville inte riktigt vara med och leka och ett par andra sidor har gett konstigheter (oftast med menysystem).

Det enda som verkligen stört mig är att den bråkat med iGoogle (om du inte kör det redan så pröva: www.google.se/ig mycket trevligt). Trots idoga försök, eller åtminstone försök, får jag den inte att visa mer än 1 rubrik på flera av mina feeds. Sjukt irriterande och jag fattar inte varför, i både Explorer, FF och så klart Chrome funkar det fina fisken. Jag kanske gör fel :)

Värd att pröva om du tröttnat på Explorer! Kör du redan FireFox eller Chrome är fördelarna för få för att ett byte ska vara påkallat om du inte är som jag och vill prova runt lite.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*