Uppgradera Windows 10 Home till Pro utan ominstallation och trots fel 0xC004F050

Av lite olika skäl kom det sig att jag tog på mig uppgiften att uppgradera tre helt nyinköpta datorer som levererades med Windows 10 Home till Windows 10 Pro.
Borde ju inte vara några större svårigheter tänker man, jag vill ge mer pengar till Microsoft, de borde gärna sälja licenser (det är ju trots allt något av en affärsidé för dem). Tji fick jag.uppgradera

Under Inställningar->Uppdatering och säkerhet->Aktivering finns visserligen en stor rubrik ”Uppgradera din utgåva av Windows”. Härligt! Inser när jag är i Storen att det kanske inte är alltför smart att knyta de här tre licenserna till mitt Microsoft-konto…snabbkoll – Webbhallen har pro-licenser inne och jag slänger iväg ett mail för att kolla om det går att uppgradera med dem, får svaret att det ska gå fint. Topp! Bara att klicka på “jag har redan nyckel” då…jagharnyckel

Problemet är bara att aktiveringstjänsten vägrar acceptera koden utan ger en felkod som jag inte hittar någonstans. Jahapp. Bökigt, men då gör jag en ren installation då. Jag har ju faktiskt köpt en licens för att kunna installera på valfri dator så det är väl bara att köra. Sagt och gjort. Problemet är bara att jag aldrig får ange någon produktkod och det som istället installeras är Home-versionen. Försöker aktivera denna nya ”rena” installation utan resultat, ny felkod dock. Den hittar jag mååånga referenser till på det där internet, dock ingen som universell lösning och relativt få handlar om uppgradering från Home till Pro.

felkod

Genom det här har jag också pratat med Microsoft ett antal gånger, slutsatsen från det är att min kod är rätt och riktig, det ska gå att uppgradera som jag försökt. Till slut fick jag till och med en ny iso-fil direkt från dem (smidig egen fildelningstjänst hade de för övrigt! Såg inte alls ut som OneDrive utan snarare fick jag åtkomst till någon FTP variant tillfälligt, snygg lösning). Situationen ändrades dock inte alls med den ison.

I det här läget funderar jag ärligt talat på mina möjligheter att lämna tillbaka både licenser och datorer för att helt sonika köpa en annan modell som skeppas med Pro. Googlar ett varv till, lite annan formulering. Hittar fortfarande bara ”så här uppgraderar du från Home till Pro” som egentligen säger att jag ska göra exakt vad jag redan gjort alternativt handla i Store. Men. Det dök också upp en artikel om en möjlighet att ”prov-uppgradera” till Pro. Det är helt enkelt en publik pro-nyckel som låter datorn uppgraderas men inte aktiveras. För att aktivera behöver man sen ange en köpt nyckel och se! Med den publika nyckeln så uppgraderar datorn sig snällt till Pro! Efter omstart var jag försiktigt optimistisk…men den banne mig den tog nyckeln!

aktiverat

Så lösningen på misslyckad uppgradering från Windows 10 Home till Pro där Home inte känner igen Pro koden är alltså som följer (jag fick felkoderna 0xC004F014 och 0xC004F050):
• Börja med att se till att du har koden till ditt Windows 10 Home. För att kunna återgå om något inte funkar behöver du den koden! Dessutom kan en back-up vara lämplig bara för att vara på säkra sidan.
• Gå in på Inställningar->Uppdatering och säkerhet->Aktivering.
• Välj ändra Produktnyckel. Men istället för att ange din Pro nyckel så skriver du in: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T (det här är default-nyckeln för Windows 10 Pro)
• Uppgraderingen förbereds, datorn startar om, uppgraderar och vips – Windows 10 Pro
• Gå tillbaka till Inställningar->Uppdatering och säkerhet->Aktivering (här ser du nu att din installation inte är aktiverad)
• Välj ändra kod och den här gången använder du din nya Pro kod. Om allt gått som det ska så aktiverar den nu som Pro och allt är frid och fröjd!

P.S.
Några kommentarer om Microsofts telefonsupport, hyfsad väntetid, trevliga och inga dumheter om att det är fel avdelning eller något sånt.
Dock, det här är ett riktigt udda fel (bugg?), med en rätt märklig lösning som jag borde kunnat få serverad till mig direkt från dem, det hade sparat mig en hel del tid, Microsoft också för den delen.
D.S.

Källor: Jag hittade att det fanns en defaultkod här, som i sin tur refererar till den här tråden i Microsofts forum som gäller nästan samma problem som jag hade och får svar av en Microsoftanställd i November 2015, återigen…bör nog läggas till som known-workaround hos MS-support.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*