Profilbild

Vad säger din profilbild om dig

Igår var jag hos Aftonbladet och pratade teknik och en av ämnena var om ett forskarteam på Stanford som håller på med ett projekt där de utvecklar en dator som ska lära sig att avgöra om en person är straight eller gay, bara genom att analysera profilbilder.

Det är självklart oerhört imponerande när datorer utvecklar egna egenskaper och “lär sig” saker. Men som forskning betraktat är jag lite tveksam. Om jag förstått saken rätt (det här är alltså pågående forskning så det är inte alltför tydligt), man anmäler sig frivilligt och det är en binär fråga gällande sexualitet. Om jag får spekulera helt vilt, vilket väl i ärlighetens namn är vad bloggar är till för. De personer som tackar ja till att vara med i en sån här studie, identifierar sig helt binärt i sin sexualitet (finns många intressanta teorier om sexualitet mer som en skala och kanske framför allt inte statisk, ta en titt på Kinsey skalan exempelvis) kommer sannolikt starkare identifiera sig med sin sexualitet och kanske också vara mer aktiva i “communityt”. Det är ingen nyhet att människan gillar att inordna sig i grupper, särskilt om en är en del av en utsatt minoritet, vi tenderar också att plocka upp attribut inom gruppen. Sen är det mindre viktigt vad vi samlas kring. Alltså bör en dator utan alltför stora svårigheter kunna lära sig identifiera mönster i vilka valda attribut vi väljer att visa på våra profilbilder.

Straight or gay?
En av min 26 profilbilder från FB sen 2008.

Jag har en teori, om vi gav en dator någon miljon bilder på svenskar i 35 års åldern skulle den kunna lära sig att identifiera om någon bor i Stockholm eller inte. Det här är faktiskt en lite försiktigare teori än min första, att den skulle kunna lära sig vilken stadsdel i Stockholm någon bor :)

Då är ju bara sista frågan, varför?

Fotocredd till Elizabeth på bägge för övrigt.

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*