Vad säger egentligen benchmarks?

Läste just en intressant artikel om fenomenet med tekniska tester som ger produkter poäng för att kunna jämföras. Närmare bestämt handlade den om testet DxOMark och deras test av mobilkameror. DxO har nått en nivå där de närmast är att betrakta som standardtest och där tillverkarna försöker få högsta poäng.

Frågan är då, om tillverkarna försöker få högsta poäng i tester istället för att försöka skapa bästa möjliga kameraupplevelse eller ens bästa möjliga bilder, vad säger då testerna? Jag har ju precis beställt en ny telefon (HTC 10) och tittade själv på DxO innan jag beställde, framförallt då telefonen är ny och mängden recensioner rätt begränsad. Då gäller det att komma ihåg att bara för att den ligger på delad förstaplats behöver det faktiskt inte betyda att den är lika bra som Samsung S7 som den delar med.

Det är nog en bra idé att se på det som att testet säger mer om möjligheterna med tekniken snarare än hur bra tillverkaren lyckats skapa en bra fotoupplevelse kring det. Tur också då att jag på Android kan välja vilken kameraapp jag vill använda, kan lösa vissa brister (även om mycket ligger i mjukvaran på telefonen snarare än appen).

Jag är nog fortsatta hoppfull om att kameran i min nya kommer hålla måttet även om det kan finnas andra som är ännu bättre.  Generellt skulle jag säga att jag tittar mindre och mindre på siffror och specifikationer, har insett att det inte säger mig så mycket om hur jag kommer uppleva telefonen eller vad det nu handlar om.
Vill du läsa lite mer om testet och artikeln så hittar du den här: The Verge

Published by

Etysen

Consultant in the area of IT Project Management and project administration. Dedicated technical enthusiast playing with mobiles, computers etcetera. The rest of my time goes into music (mainly guitar or listening) and friends (including my family).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*